Fridge
Φρέσκο Περιεχόμενο Καθημερινά


Beep!

14/02/2011

Τα Moog Synthesizers την δεκαετία του ’80

Τα Moog Synthesizers την δεκαετία του '80

Π

όσοι και πόσοι δεν θα ήθελαν να έχουν ένα Moog στο studio τους ή στο σπίτι τους! Έστω και σαν διακοσμητικό στοιχείο, όπως ένα σεμεδάκι ας πούμε που έχουν οι γιαγιάδες σπίτι τους. Είναι για τους μουσικούς ένα status symbol, υποδηλώνοντας την εμπειρία τους και την γνώση τους επάνω στην μουσική.

Πόσο μάλλον για τη συγκεκριμένη εκείνη μερίδα των μουσικών που ασχολείται με τα “πλήκτρα”. Η τεχνική τους αρτιότητα και η ποιότητά τους γενικά έχουν κάνει τα Moog… θρυλικά.

Σε μια οποιαδήποτε μπάντα, αν χρειάζονταν να προσλάβουν έναν πλήκτρα και ο ένας είχε μαζί του KORG και ο άλλος MOOG, εννοείται πως την δουλειά θα την έπαιρνε αυτός με MOOG.

Θυμίζει καταστάσεις του στυλ, σε ποίο αμάξι αγνώστου θα έμπαινες για να σε πάει σπίτι: σε ένα LADA γεμάτο αίματα στο πορτ-μπαγκάζ ή σε ένα CITROEN PICASSO; Ε καλά, όσον αφορά τέτοιες παρομοιώσεις, μπορώ να συνεχίσω για πολλές σελίδες, αλλά είναι άδικος κόπος.

MiniMoog advertisement

MiniMoog advertisement

’80s και το Moog

Η Moog Music, μέχρι και το 1981 είχε παράγει 13,180 από τα μοντέλα της που χρησιμοποιήθηκαν από αρκετά γνωστά συγκροτήματα της εποχής. Ονόματα της rock και electro σκηνής όπως Mahavishnu Orchestra, Yes, Emerson, Lake & Palmer, Tangerine Dream και Gary Numan διαμόρφωσαν τον προσωπικό τους ήχο βασιζόμενα σε ήχους των Moog Synthesizers. Αν και η μόδα του αναλογικού Synthesizer είχε αρχίσει να ξεφτάει την δεκαετία του 80 και οι πωλήσεις από άλλες εταιρίες να πέφτουν κατακόρυφα λόγω της δυναμικής εισόδου των ψηφιακών synthesizers, η Moog συνέχισε ακάθεκτη να παράγει νέα μοντέλα που έγιναν στις μέρες μας κλασικά και ενσωματώθηκαν σε μουσικά είδη όπως electro, techno, dance και disco.

Διαφήμιση της Moog

Διαφήμιση της Moog

Αυτό που θυμάμαι πάντως, όντας πιτσιρίκος, είναι οι διαφημίσεις που έβλεπα για μερικά καταπληκτικά μοντέλα moog αλλά και την χρήση τους σε rock, psychedelic rock αλλά και πιο νέα είδη μουσικής της εποχής. Έτσι αποφάσισα σήμερα να κάνω μια μικρή παρουσίαση MOOG μοντέλων της δεκαετίας του ’80. Ας αρχίσουμε λοιπόν!

 

Moog Rogue

Moog Rogue

Moog Rogue

Το Moog Rogue, ήταν ένα πολυφωνικό synthesizer που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το περίεργο στην όλη κατάσταση ήταν ότι δεν σχεδιάστηκε από τον Bob Moog! Ένα αρκετά λιτό στον σχεδιασμό του όργανο, αν το συγκρίνουμε με άλλα πλήκτρα της MOOG. Είχε 32 πλήκτρα και 2 VCO (Voltage-Controlled Oscilators). Ο σχεδιασμός του επέτρεπε στο Rogue να παράγει ατονικούς ήχους όπως και το Moog Prodigy.

Η κύρια χρήση αυτού του οργάνου ήταν τα πολύ δυνατά και έντονα μπάσα του.

Διάσημοι χρήστες: Peter Gabriel, Jonny Greenwood (Radiohead), Greg Anderson of Sunn O))), Mr. Oizo.

 

Moog Prodigy

Moog Prodigy

Moog Prodigy

Το Prodigy ήταν ένα synthesizer που σχεδιάστηκε από τον Bob Moog, και σταμάτησε να παράγεται το 1984. Από τα 11.000 που παρήχθησαν, οι εκδόσεις που εμφανίστηκαν μετά το 1981 περιλάμβαναν και είσοδο ελέγχου control voltage/gate.

To Prodigy φορούσε επάνω του: δυο VCO, το ένα με κυματομορφές sawtooth, triangle και rectangle και το δεύτερο sawtooth, triangle και square. Αυτές οι κυματομορφές μπορούσαν να κουρδιστούν προς τα πάνω ή και προς τα κάτω παραπάνω από μια πέμπτη, για την δημιουργία ατονικών ήχων και έντονων pads (οι “πλάτες” που λένε και οι σκυλάδες).

Το όνομα του synthesizer ανέπνευσε την ονομασία του ομώνυμου Βρετανικού συγκροτήματος ” The Prodigy“, όταν ηχογραφούσαν το πρώτο τους δίσκο. Ο αρχηγός του συγκροτήματος Liam Howlett είναι γνωστός για τ’ ότι χρησιμοποιούσε στα κομμάτια του αυτό το synthesizer.

Διάσημοι χρήστες: Massive Attack, The Prodigy, Depeche Mode, Blur, Fatboy Slim.

 

Moog Taurus

Moog Taurus

Moog Taurus

Κάτι διαφορετικό από τα δυο προηγούμενα. Ένα πολυφωνικό Bass Pedal Synthesizer! Σταμάτησε να παράγεται το 1981 και έχει παραμείνει ιστορικά ένα από τα ποίο σημαντικά και παράξενα μουσικά όργανα.

Στην αρχή, προοριζόταν ως μέρος ενός άλλου synthesizer, του “The Constellation” που αποτελούνταν από δυο ακόμα synthesizers, τα Apollo και Lyra. Όλα μαζί (κάτι σαν τον Voltron) σχημάτιζαν το “The Constelation” όπως είπαμε και πριν, ένα υπερ-synthesizer δηλαδή που δημιουργούνταν από τα τρία μικρότερα. Ένα τέτοιο πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε από τους Emerson Lake and Palmer (ELP εν συντομία) στον δίσκο Brain Salad Surgery.

Μετά την διακοπή του το 1981, συνέχισε η εταιρία μετά από απαίτηση του κοινού την δημιουργία του Taurus IΙ και μετά από αρκετά χρόνια και την δημιουργία του Taurus III, που πλέον υποστήριζε USB, MIDI και arpegiator, διατηρώντας όμως το ίδιο ηλεκτρονικό κύκλωμα με το Taurus I!

 
Β

έβαια, έχουν βγει την δεκαετία του 80 αρκετά άλλα ενδιαφέρον synthesizers στην κυκλοφορία και πολλοί θα υπάρξουν που θα διαφωνούν για το αν αυτά ήταν τα καλύτερα της εταιρίας! Αυτό όμως που κάνει τον ένα μουσικό από τον άλλο να διατηρούν διαφορετικές απόψεις, είναι τα ακούσματα, οι γνώσεις και ο τρόπος αντίληψης του ήχου.

[Ματίνα] – Αγαπητέ συντάκτη του fridge, θα ήθελα να μου πεις τι είναι το VCO!

[Τάσος] – Αγαπητή αναγνώστρια του Beep!, παρακάτω υπάρχει μια επεξήγηση με απλά λογάκια για το τι σημαίνει VCO:

Τι είναι VCO (Voltage-Controlled Amplifier); Είναι ένας ηλεκτρονικός ταλαντωτής, σχεδιασμένος για να μπορεί να ελέγχει την συχνοτική ταλάντωση μέσω εισόδου τάσεως. Για περισσότερες και πικάντικες λεπτομέρειες επάνω στο θέμα, που συμπεριλαμβάνουν μαθηματικούς τύπους και γνώσεις που μπορούν να φτάσουν το μικρό σου μυαλουδάκι σε καταστάσεις απόλυτης παράνοιας, επισκέψου την παρακάτω ιστοσελίδα: http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage-controlled_oscillator.

Προσοχή στις γνώσεις που λαμβάνετε. Εδώ λές στον άλλον οτι δεν υπάρχει Θεός, και μετά απο δευτερόλεπτα καταλήγει να κλαίει με λυγμούς, λέγοντας σου απο το τηλέφωνο οτι του κατέστρεψες την ζωή και πως όλα είναι ένα τίποτα. Αργότερα τον βλέπεις από μακριά να βρίσκεται κατάκοιτος στο πεζοδρόμιο έχωντας πάρει αυτή την φάτσα σερνώμενος στην βροχή με σκισμένο το καλτσόν ζητώντας βοήθεια απο τους κατοίκους.

Ως κλείσιμο, μια πολύ όμορφη παρουσίαση του Moog του Keith Emerson απο τους ELP:

Links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Moog

http://en.wikipedia.org/wiki/Moog_Music

http://en.wikipedia.org/wiki/Moog_synthesizerΣχετικά με τον Συγγραφέα

Παπαλιάς Τάσος
Ο Παπαλιάς Τάσος εδω και κάποια χρόνια εργάζεται στο Orange Studio ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός διατηρώντας παράλληλα εν ενεργεία δυο indie δισκογραφικές, την Minitree και την From A Tree. Επίσης εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής τεχνολογίας σε ΙΙΕΚ της πόλης και είναι ραδιοφωνικός παραγωγος στον διαδικτυακό σταθμό του cooradio. Στον ελεύθερο του χρόνο μεταμορφώνεται σε πειραματικό μουσικό ονόματι Lyr, βασανίζοντας μέσω συναυλιών τους ενδιαφερομένους μουσικολάτρεις της Θεσσαλονίκης. Επίσης γράφει κείμενα περί μουσικής και ήχου ενω όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει master του ζίου-ζίτσου και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
 
 
 

 
Πολλά και καλά μηχανήματα στοιβαγμένα σε διπλό rack

Ableton: δουλεύοντας με τα audio effect racks

Ο Τάσος εξηγεί πώς μπορούμε να δουλέψουμε με τα audio effect racks στο Ableton Live ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες αυτοματισμού που προσφέρουν.
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
push-ableton9-1024x681

Grooves: δίνοντας στιλ στους ρυθμούς σας

Με τα grooves καταπιάνεται σήμερα ο Τάσος: με τον αυτοματισμένο, δηλαδή, τρόπο του Ableton Live για να ελέγξεις τον ρυθμό σε τραγούδια που γράφεις.
από Παπαλιάς Τάσος
2

 
 
launchpad_mini_angle

Novation: τα τρία νέα mini!

Η Novation μόλις κυκλοφόρησε τα τρία νέα mini μοντέλα Launchpad της, το καθένα με εξαιρετικές δυνατότητες -- ο Τάσος δεν έχασε ευκαιρία, και σήμερα σου τα παρουσιάζει.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
microKEY_withLaptopPR-dec0a62d2c8d3d1f965a14784d8f611b

Τα 8 καλύτερα φθηνά MIDI keyboards της αγοράς!

Τι κάνεις αν θέλεις MIDI keyboard αλλά δεν έχεις τα φράγκα για πολυτέλειες; Τσεκάρεις τις οκτώ προτάσεις του Τάσου, που η μία είναι καλύτερη απ' την άλλη!
από Παπαλιάς Τάσος
4

 
 
bass-article-pic

Fatten your bass: 11 βήματα για να δώσετε όγκο στο bass synth σας

Πώς μπορείς να δώσεις όγκο στο bass synth σου; Μην αγχώνεσαι, ο Τάσος είναι εδώ και σου εξηγεί πώς να το καταφέρεις βήμα βήμα στο Ableton Live 9!
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
untitled

Korg Volca: τρία νέα, μικρά και χρήσιμα synths

Η Korg επιστρέφει στο όραμα των monotron, προσθέτοντας αυτή τη φορά μια σειρά από τρία εξαιρετικά όργανα, τα Volca Keys, Bass και Beats αντίστοιχα.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
Audiosauna

Online Sequencers: δημιουργία μουσικής “στα σύννεφα”

Πλέον, μπορείς να δημιουργήσεις μουσική απ' ευθείας μέσα από τον browser σου! Ο Τάσος γράφει για 3 online sequencers με σοβαρές δυνατότητες και όμορφο στιλ.
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
makeymakey01

Μικρά μουσικά όργανα για να δωρίσεις σε μουσικούς, μέρος πέμπτο

Ο Τάσος Παπαλιάς επιστρέφει στα πιο αγαπημένα και πρωτότυπα δώρα για μουσικούς, επεκτείνοντας την ως τώρα λίστα. Οι μουσικοί φίλοι σου θα σε λατρέψουν!
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
ableton-logo-tile-w-bevel4

Ableton Live 9: ο βασιλιάς του performance επιστρέφει δυνατότερος

Το Ableton Live ετοιμάζεται προς κυκλοφορία στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Τάσος καταπιάνεται με τις φήμες που κυκλοφορούν και τις πληροφορίες που διαρρεύσαν.
από Παπαλιάς Τάσος
4

 
 
543377_360385117347934_1947409593_n

Vavdo: xειροποίητο OSC controller

Το Vavdo είναι ένας νέος controller που είναι χειροποίητος και εξαιρετικής ποιότητας. Ο Τάσος τον χρησιμοποίησε και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
monome-640x526

Monome: στην elite των step sequencers

Ο Τάσος μας μιλάει για την ελίτ των step sequencers, το πανέμορφο Monome, που μπορείς είτε να το αγοράσεις όπως έχει, είτε να το κατασκευάσεις μόνος σου.
από Παπαλιάς Τάσος
2

 
 
drumazon-persp-big

Προσομοίωση των παλιών drum machines

Ο Τάσος σήμερα μας παρουσιάζει τρία plugins που παράγουν ήχους αντίστοιχους μ' αυτούς αγαπημένων drum machines και basslines από το παρελθόν.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 

 
ableton-logo-tile-w-bevel4

Ableton Live για DJs

Ο Τάσος μας περιγράφει αναλυτικά το πώς το Ableton Live μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το ιδανικό εργαλείο για DJing και με τι hardware μπορεί να συνδυαστεί.
από Παπαλιάς Τάσος
4

 
 
gristleism-buddha-machine

Μικρά μουσικά όργανα για να δωρίσεις σε μουσικούς, μέρος τέταρτο

Ο Τάσος Παπαλιάς επιστρέφει στα πιο αγαπημένα και πρωτότυπα δώρα για μουσικούς, επεκτείνοντας την ως τώρα λίστα. Οι μουσικοί φίλοι σου θα σε λατρέψουν!
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
monotron_duo_delay

Korg Monotron Duo και Delay: νέες κυκλοφορίες

H Korg ξαναχτυπά, επεκτείνοντας τη σειρά των Monotrons: τα δύο νέα μοντέλα, Duo και Delay, προσφέρουν στον μουσικό πολύ ιδιαίτερες δυνατότητες σε καλή τιμή.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
Maschine

Maschine και iMaschine: βυθιστείτε στον κόσμο των ρυθμών!

Η Native Instruments έκανε το θαύμα της και τον Τάσο να παραμιλά. Με το Maschine, που τρέχει σε κάθε συσκευή, μπορείς να γράψεις επικούς ρυθμούς...
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
sound-lab1

Sound Design: πινέλα που ζωγραφίζουν ημίτονα

Ο Τάσος Παπαλιάς μας μιλάει για την ιστορία αλλά και το παρόν του sound design, ή στα ελληνικά της ηχοσχεδίασης. Μια τέχνη με βαθιές ρίζες, που χρησιμοποιείται παντού.
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
Audiocubes: μουσικοί κύβοι

Audiocubes: μουσικοί κύβοι

Η μουσική σύνθεση και το performance έχει αλλάξει για πάντα, λέει ο Τάσος Παπαλιάς. Και μας δίνει ως παράδειγμα τα Audiocubes, μουσικούς κύβους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με 100 τρόπους.
από Παπαλιάς Τάσος
2

 
 
Bruce Haack και Miss Nelson

Bruce Haack: ο βασιλιάς της Techno, μέρος 2ο

Ο Τάσος Παπαλιάς μας μιλάει για την μουσική ιδιοφυΐα του Bruce Haack, στο δεύτερο μέρος ενός δίπτυχου αφιερώματος για τον καταπληκτικό μουσικό.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
Oscillator: η ιστορία της Ηλεκτρονικής Μουσικής, μέρος τρίτο

Oscillator: η ιστορία της Ηλεκτρονικής Μουσικής, μέρος τρίτο

Στο τρίτο μέρος της ιστορίας της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Τάσος Παπαλιάς μας εξηγεί το πως φτάσαμε στο σήμερα, στην μαζική αποδοχή της και την λατρεία της από το κοινό.
από Παπαλιάς Τάσος
4

 
 
Oscillator: η ιστορία της Ηλεκτρονικής Μουσικής, μέρος δεύτερο

Oscillator: η ιστορία της Ηλεκτρονικής Μουσικής, μέρος δεύτερο

Στο δεύτερο μέρος της Ιστορίας της Ηλεκτρονικής Μουσικής, ο Τάσος Παπαλιάς μας μιλάει για Mellotrons, Mini Moogs, τη Musique Concrete και τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές...
από Παπαλιάς Τάσος
4

 
 
Με τιμές από 849 ως 2.500 δολλάρια, δεν είναι και το πιο φτηνό όργανο, βέβαια...

Kitara: φουτουριστική κιθάρα χωρίς χορδές!

Η Kitara είναι ένα πρωτοποριακό synthesizer που προσομοιώνει τον σχεδιασμό και χειρισμό μιας ηλεκτρικής κιθάρας. Ο Τάσος Παπαλιάς μας δείχνει τι παίζει.
από Παπαλιάς Τάσος
1

 
 
Nano Controller

Μικρά μουσικά όργανα για να δωρίσεις σε μουσικούς, μέρος δεύτερο

Ο Τάσος Παπαλιάς μας παρουσιάζει μερικά ακόμη μικρά πλην ενδιαφέροντα δώρα για μουσικούς.
από Παπαλιάς Τάσος
0

 
 
Ucreate Music

Μικρά μουσικά όργανα για να δωρίσεις σε μουσικούς, μέρος πρώτο

Ο Τάσος Παπαλιάς μας παρουσιάζει τέσσερα μικρά, χαριτωμένα και πειραματικά Χριστουγεννιάτικα δώρα για μουσικούς.
από Παπαλιάς Τάσος
2

 
 
AKAI MPC 2500

MIDI: Εισαγωγή στο πρωτόκολο επικοινωνίας ηλεκτρονικών οργάνων

Ο Τάσος Παπαλιάς ορίζει και εξηγεί το Musical Instruments Digital Interface, κοινώς, MIDI. Τί είναι και πώς λειτουργεί;
από Παπαλιάς Τάσος
9

 

 
  1. μμμ έχεις ένα δίκιο – απλώς ετσι για τα ¨origins¨

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 2. Γειά σου Νόμικ! Εσκεμμένα δεν ανέφερα για τον Wendy Carlos συνθέτη της μουσικής του “Κουρδιστό Πορτοκάλι” λόγο του ότι το soundtrack κυκλοφόρησε το 1972 και το άρθρο αναφέρεται για τα keyboards και μουσικούς του 80.

  Πάντως θα μπορούσα πολύ άνετα να κάνω και μία αναφορά στα Moog των 70s!

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 3. [...] This post was mentioned on Twitter by Katseas Savvas, Fridge.gr. Fridge.gr said: Τα Moog Synthesizers την δεκαετία του ’80 http://goo.gl/fb/DTFSm [...]

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 4. εεεμμμ χωρίς να είμαι πολύ έμπειρος γνώστης, μονο να τα ακους και να τα λατρεύω τα σύνθια ξέρω, αλλα νομίζω λείπει η αναφορά στον(/στην) Walter(/Wendy) Carlos, συνθέτη της μουσικής στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” :

  “[...] The commercial breakthrough of a Moog recording was made by Wendy Carlos in the 1968 record Switched-On Bach, which became one of the highest-selling classical music recordings of its era[...], wiki”

  Η περιπτώση του είναι ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα αφοθ ξεκίνησε άντρας και κατέληξε γυναίκα, την περίοδο μάλιστα που κυκλοφορούσε το soundtrack του κουρδιστου πορτοκαλιού.

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0Άφησε ένα σχόλιο

Το email σου δε θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία έχουν *.

*

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω εντολές και παραμέτρους της HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>