Fridge
Φρέσκο Περιεχόμενο Καθημερινά


Trash And Treasures

25/11/2010

Do It Yourself Doodler: Οργασμός Πρωτοτυπίας!

Περισσότερα άρθρα από τον-ην »
Γράφτηκε από: Αλέξανδρος Προδρόμου
Tags: , , , , |
Angel & Devil

Σ

υζητούσα πριν κάποιο καιρό με μια φίλη που διδάσκει Αγγλικά και κάνοντας μια αναφορά στο ποια θέματα έκθεσης υπάρχουν πλέον στα Lower και Proficiency, έκπληκτος έμαθα ότι το αγαπημένο μου είδος, το narrative, δεν “παίζει” πλέον. Ήταν, ίσως, το καλύτερο παιχνίδι δημιουργικότητας για τον μικρό Αλέξανδρο, καθώς έπρεπε να φτιάξει μια ιστορία που να αρχίζει ή να τελειώνει με μια δοθείσα φράση. Συνήθως δηλαδή έτσι διατυπωνόταν το θέμα. Τι αμέτρητα εναλλακτικά σενάρια έφτιαχνα στο νου μου κάθε φορά που έγραφα μια τέτοια έκθεση-ιστορία! Εννοείται πως το όριο των λέξεων το ξεπερνούσα για πλάκα… Και θυμάμαι την αγωνία μου να ακούσω την διαφορετική ιστορία που έπλασαν οι συμμαθητές μου, βασιζόμενοι στην ίδια φράση. Τις περισσότερες φορές όταν τους ρωτούσα, έπαιρνα την απογοητευτική απάντηση: “Δεν διάλεξα αυτό το θέμα”. Ε, τι τους λες εκείνη την στιγμή;

Ναι, ίσως εγώ να είμαι ο προβληματικός, ή απλά να δίνω περισσότερη αξία από όση θα έπρεπε σε κάποιο πνευματικό πόνημα που είναι πρωτότυπο, όμως φτιάχνομαι όσο δεν πάει όταν βλέπω ανθρώπους που βάζουν κάτω το μυαλό τους και το στύβουν (όπως έλεγαν οι παλιοί) μέχρι να κατεβάσουν την πιο πρωτότυπη ιδέα ever!!! Στην μουσική, στην ζωγραφική, σε κάποιο σενάριο, στην επιλογή μιας γωνίας λήψης φωτογραφίας, σε κάθε έκφανση της τέχνης γενικότερα. Γιατί προσωπικά νομίζω ότι σαν το εγκεφαλικό γαμήσι, που μπορεί να απολαύσεις διαβάζοντας απνευστί “Το αστείο” του Κούντερα ή ακούγοντας το Space Oddity του Bowie, δεν υπάρχει!

Και εντάξει, ίσως να σου κακοφανεί τώρα, μετά από ονόματα αγαπημένα να σου μιλήσω για έναν τύπο που βρήκα σουλατσάροντας στο διαδίκτυο, αλλά ναι, ένοιωσα τον ίδιο ερεθισμό στο μυαλό ρε συ! Και αποφάσισα να  μοιραστώ μαζί σου την γνώση από αυτό που έφτιαξε.

Ο David Jablow παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων σε σχολές καλών τεχνών και Visual Arts (οπτικές τέχνες-πώς να το πω αυτό τώρα;). Βγήκε στο κουρμπέτι βγάζοντας το μεροκάματο σαν εικονογράφος (illustrator). Σε κάποια φάση ένας φίλος του του δώρισε ένα τετράδιο σχεδιασμού που είχε τυπωμένο σε κάθε φύλλο του μια γυναικεία φιγούρα. Το ημιτελές σχεδιάκι ήταν βγαλμένο από την δεκαετία του ’60 και ίσως το τετράδιο αυτό να ήταν όντως απομεινάρι της εποχής εκείνης, δεν ξέρω ούτε έχει σημασία. Όλο και όλο, το σημειωματάριο αυτό είχε 39 σελίδες. Και φυσικά η ανήσυχη φύση του δημιουργού βρήκε τι θα έκανε με αυτό το δώρο: 39 διαφορετικές καταστάσεις, ασκήσεις πρωτοτυπίας. Λίγο πολύ, σαν τις διαφορετικές ιστορίες που έπλαθα στο μυαλό μου, όταν δε με έπιανε ύπνος από την υπερδιέγερση, ορμώμενος από την φράση αρχής/τέλους της έκθεσης αγγλικών που είχα γράψει.

Το τυπωμένο ημιτελές σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν κάθε ξεχωριστή δημιουργία του David φαίνεται παρακάτω:

Blank - Ο αρχικός "καμβάς" κάθε σκίτσου

Blank – Ο αρχικός "καμβάς" κάθε σκίτσου

Δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο σας μοιάζει, εγώ πάντως βλέπω μια τύπισσα να έχει στηθεί στα τέσσερα και να με καρτερά…

Αυτό και μόνο θα ήταν το δικό μου κατόρθωμα. Ένα πορνογράφημα και τίποτα παραπάνω. Τα υπόλοιπα 38 φύλλα θα έμεναν αχρησιμοποίητα. Ή μήπως όχι; Ουφ, τόση εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μου πια!!! Βλέποντας τις ιδέες του David πάντως έλεγα “Μα ναι, είναι απολύτως λογικό” και πραγματικά, μερικά σχέδια του είναι τόσο απλά στην σύλληψη τους, και όμως τόσο δύσκολα στην δημιουργία!

Το όλο project (Do It Yourself Doodler έχει ονομαστεί) ξεκίνησε την άνοιξη του 2010, ενώ μέχρι και τον Νοέμβριο είχε τελειώσει και το 39ο σχέδιο. Χρησιμοποιήθηκαν τα κλασσικά μέσα, δηλαδή μολύβι και μελάνι για τον σχεδιασμό, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και μια έκθεση για το project στην Φιλαδέλφεια. Στο άμεσο μέλλον θα εκδοθεί ένα συγκεντρωτικό βιβλίο και θα διατεθούν προς πώληση υψηλής ποιότητας τυπώματα των σχεδίων. Τέλος, για όσους ψάξουν στα links που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου, θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν μόνο τα 38 σχέδια διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Αυτό, γιατί το τελευταίο θα εκδοθεί μαζί με το βιβλίο/λεύκωμα που αναφέρθηκε νωρίτερα. Εδώ σας παρουσιάζουμε 14 από αυτά.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο David Jablow για την ευγενική και όμορφη επικοινωνία που είχαμε για την δημιουργία του άρθρου, καθώς και για την άδεια του να δημοσιεύσουμε σχέδια του στην σελίδα μας. Thank you very much David!

Τέρμα τα λόγια, απολαύστε την φαντασία του καλλιτέχνη και αφήστε τις εντυπώσεις σας στο τέλος της παρουσίασης. Τα λέμε…

α.

Ninja

Ninja

All pictures copyrighted by David Jablow

 

Περισσότερες πληροφορίες & σκίτσα (αξίζουν να τα ψάξετε), στους παρακάτω συνδέσμους:

Μπορείς να δεις όλες τις εικόνες σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνοντας “κλικ” επάνω τους


Σχετικά με τον Συγγραφέα

Αλέξανδρος Προδρόμου
Η μουσική είναι η ανάσα μου. Δυστυχώς! Το λένε και οι Chili Peppers, "music the great communicator". Τώρα, αν θες να μάθεις περισσότερα για μένα, σε παραπέμπω σε Καζούλη: "παίρνει ο μορφονιός την μπαλαρίνα, και μονάχος τώρα ο κλόουν στην σκηνή..."
 
 
 

 
DZN
Federico Babina, Dali

Federico Babina: Η τέχνη ως αρχιτεκτονική, η αρχιτεκτονική ως τέχνη

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και γραφίστας ανακατεύει την αρχιτεκτονική με την τέχνη και δημιουργεί illustrations κτηρίων εμπνευσμένα από γνωστούς καλλιτέχνες. H Kristin παρουσιάζει μερικά από τα projects του
από Kristin ZZZ
0

 
 
Να σου και ο θειος Beksinski

Μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του Zdzislaw Beksinski

O Zdzistaw Beksinski, η ζωή του και ο "φανταστικός ρεαλισμός" που αποτύπωσε ο καλλιτέχνης στα γλυπτά, τις φωτογραφίες και τους πίνακές του φιλοξενούνται στο νέο και απολαυστικότατο Notorious Lives.
 
 
DZN
Öèôðîâàÿ ðåïðîäóêöèÿ íàõîäèòñÿ â èíòåðíåò-ìóçåå Gallerix.ru

Η μάχη ανάμεσα στο Καρναβάλι και την Σαρακοστή

H αντίθεση της ξέφρενης διασκέδασης του Καρναβαλιού και της ταπεινοφροσύνης της Σαρακοστής, αποδόθηκαν γλαφυρά το 1559 από τον ζωγράφο Pieter Bruegel και η Kristin ZZZ μας εξηγεί τις λεπτομέρειές του πίνακα.
από Kristin ZZZ
0

 
 
DZN
Leon Bazile Perrault - Cupid's Arrows Painting

Έρως ανίκατε μάχαν

H Kristin ZZZ, μέρα που'ναι, μας εξιστορεί τη βιογραφία του... έρωτα και καταγράφει την πορεία του και την εξέλιξή του στην ιστορία της τέχνης!
από Kristin ZZZ
0

 
 
Να σου και ο Vincent με μπαταρισμένο αυτί.

Vincent van Gogh: Δράματα, ψυχώσεις, ηλιοτρόπια και άλλες ιστορίες

To Ανό μας βουτάει μέσα στα χρώματα (και ιδιαίτερα στο κίτρινο) και μας εξιστορεί την περίεργη, διαφορετική και ενδιαφέρουσα ζωή του πατέρα της "έναστρης νύχτας", Vincent van Gogh.
 
 
DZN
L'Adorazione dei Magi, Filippino Lippi, 1496.

Το Προσκύνημα Των Μάγων στην Αναγέννηση

Αν την ημέρα των Χριστουγέννων η γαλοπούλα δεν σε άφηνε να διαβάσεις για ιστορία, δεν είναι αργά λίγες ημέρες μετά να μάθεις την εξέλιξη της εικόνας της Χριστιανικής φάτνης μέσα από πίνακες ζωγραφικής
από Kristin ZZZ
0

 
 
Φωτογραφία έπειτα από το ζόρι που τράβηξε. Alive and kicking.

Lyubov Popova: ροκάροντας καλλιτεχνικά στη Σοβιετική Ρωσία

Την ζωή και τα ζωγραφικά έργα μιας από τις πιο ιδιαίτερες καλλιτέχνιδες της Ρώσικης Πρωτοπορίας, ονόματι Lyubov Popova, μας διηγείται σήμερα το Ανό.
 
 
Handmade Stories | Coloring Pages για μεγάλα παιδιά

Handmade Stories | Coloring Pages για μεγάλα παιδιά

Θες να ζωγραφίσεις αλλά δεν μπορείς/ δεν ξέρεις τι θέμα να επιλέξεις/ δεν έχεις έμπνευση; Coloring Pages είναι η λύση και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να... "μείνεις μέσα στις γραμμές"!
από Μυριδάκη Γεωργία
2

 
 
Bad Chemistry

Η χημεία του Breaking Bad

Τα τσακάλια του γραφείου Shutterstock παρουσιάζουν μια σειρά από διαγράμματα που απεικονίζουν τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα εννέα χαρακτήρων της πολυβραβευμένης σειράς.
από Μυριδάκη Γεωργία
0

 
 
Bulldogs Portraits 1905: Tommy Atkins

Τέσσερις περιπτώσεις καλοντυμένων ζώων

2 φωτογραφικά projects αληθινών ζώων που φορούν ρούχα και φωτογραφίζονται (το ένα του 1905) και δύο σειρές illustration σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί μας αρέσει τόσο να βλέπουμε καλοντυμένα.. ζώα;
από Μυριδάκη Γεωργία
6

 
 
 
 
 
 
 
Κτήρια τη Νύχτα - Κενοί Χώροι (2013)

Κτίρια τη Νύχτα – Κενοί Χώροι (2013)

Η Γεωργία υπό τους ήχους του "Κενοί Χώροι" των Κτίρια τη Νύχτα παραλληρεί και μας μιλά για ηχητικά κολλάζ μιας ολάκερης ζωής, για συνειρμούς και για ευτυχίες.
από Μυριδάκη Γεωργία
0

 
 
Ω, η Ωραία Ιρλανδή!

Η Joanna Hiffernan και μερικά σχόλια για τη θηλυκότητα στην τέχνη

Το Ανό μας αφηγείται τη θυελλώδη ζωή του μοντέλου ζωγράφων του 19ου αιώνα, Joanna Hiffernan και με την ευκαιρία μελετάει την θηλυκότητα στην τέχνη.
 

 
Τι σκατά Σκανδιναβός είσαι εάν δε κάνεις σκι;

Akseli Gallen-Kallela: ο ζωγράφος της Kalevala

Akseli Gallen-Kallela θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Φιλανδίας. Το Ανό μας μιλά για τη ζωή του, την εικονογραφική του δουλειά πάνω στο Έπος της Kalevala και όχι μόνο.
 
 
Αυτοπροσωπογραφία του 1927

Suzanne Valadon: Η αντισυμβατική ζωγράφος της Μονμάρτρης

H Suzanne Valadon έζησε σε μια εποχή με ισχυρά "πρέπει" και "μη", ειδικά απέναντι στις γυναίκες, μα εκείνη έβγαλε κοροϊδευτικά την γλώσσα σε όλα τούτα. Το Ανό παρουσιάζει το έργο και την ιστορία της.
 
 
 
 
 
 
 
Κόρε Ύδρο - Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό

Κόρε Ύδρο – Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό (2013)

Οι Κόρε Ύδρο κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ και η Γεωργία, στο δεύτερο μέρος ενός περίεργου project, παρουσιάζει όλα του τα χαρακτηριστικά ενώ το βαθμολογεί με.... 1.5 αστέρια. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
από Μυριδάκη Γεωργία
11

 
 
DZN
Andy Warhol

Andy Warhol: Τα άγνωστα πρώτα σχέδια

Με αφορμή δύο παρελθοντικές εκθέσεις, η Kristin ZZZ μας μιλά για τα πρώιμα και άγνωστα στο ευρύ κοινό σκίτσα και σχέδια του Andy Warhol
από Kristin ZZZ
0

 
 
Realism Challenges: Μολύβια που συναγωνίζονται την πραγματικότητα

Realism Challenges: Μολύβια που συναγωνίζονται την πραγματικότητα

O illustrator Mark Crilley προκαλεί τον εαυτό του να σχεδιάσει πιστά αντίγραφα των αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά του. Τα βίντεό του είναι πραγματικά απολαυστικά!
από Μυριδάκη Γεωργία
0

 
 
Before and After, the birth of venus by william-adolphe bouguereau, 1879

Venus: Προσφέροντας ένα Extreme Makeover στη Θεά της Ομορφιάς, Αφροδίτη

H Anna Giordano επιστρατεύοντας τα Photoshop skill της, παρεμβαίνει σε Αναγεννησιακούς πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την Αφροδίτη και την μεταμορφώνει σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς.
από Kristin ZZZ
3

 
 
Kelly Louise Judd | Paintings

H Στοιχειωμένη Τέχνη της Kelly Louise Judd

Η Kelly Louise Judd δημιουργεί πίνακες ζωγραφικής, illustrations αλλά και κούκλες βγαλμένα από ένα σκοτεινό, μη "φυσιολογικό" μα και ταυτόχρονα μαγικό κόσμο.
από Μυριδάκη Γεωργία
3

 
 
Mad Tea Party

Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων από τον Salvador Dali

O Salvador Dali εμπνευσμένος από το παραμύθι της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων και δημιούργησε ένα βιβλίο όπου οι ιστορίες οπτικοποιούνται μέσα από τα ιδιαίτερα, σουρεαλιστικά σκίτσα του
από Μυριδάκη Γεωργία
3

 
 
Johan Thörnqvist |5

Johan Thörnqvist: Ρομαντικά σκίτσα που εισβάλλουν μέσα σε ξεθωριασμένες φωτογραφίες

Τα illustrations του Johan Thörnqvist ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα: ιδιαίτερα σκίτσα εισβάλλουν μέσα σε ξεθωριασμένες ή macro φωτογραφίες, δημιουργώντας φανταστικούς και ονειρικούς νέους κόσμους.
από Μυριδάκη Γεωργία
8

 
 
Wayne White | Word Paintings | LSD

Οι retro τυπογραφικοί πίνακες του Wayne White

Συνδυάζοντας με έναν φρέσκο τρόπο τους παλιομοδίτικους πίνακες και τη μοντέρνα τυπογραφία, ο Wayne White ζωγραφίζει πρωτότυπους πίνακες με.. λέξεις!
από Μυριδάκη Γεωργία
0

 
 
Beastman | Prints |1

Η παράδοση και τα χρώματα της Αυστραλίας σε πρωτότυπα graffiti

Ο Αυστραλός graffiti artist Beastman, δημιουργεί συμμετρικές εκφραστικές φιγούρες με πολλές λεπτομέρειες, που παραπέμπουν στην φύση και στην παράδοση της Αυστραλίας.
από Μυριδάκη Γεωργία
2

 
 
DZN
Katsushika Hokusai: Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάουα

Hokusai: Εικόνες του Επιπλέοντος Κόσμου

Η Kristin ZZZ μας ταξιδεύει στην Ιαπωνία του 1800 και μας παρουσιάζει κομμάτια του έργου, του καλλιτέχνη Katsushika Hokusai.
από Kristin ZZZ
1

 
 
Leonardo Da Vinci - Ο μυστικός δείπνος

33 ξεκαρδιστικές παρωδίες του Μυστικού Δείπνου, του Leonardo Da Vinci!

33 ξεκαρδιστικές παρωδίες του Μυστικού Δείπνου, του Leonardo Da Vinci: Το ανθρώπινο γένος δε θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει!
από Μυριδάκη Γεωργία
17

 

 
 


16 ΣΧΟΛΙΑ


 1. joanna

  aporia-to D.I.Y auto ti sxeshexei me ta katasthmata ikea kai practiker?????? akyro!!!!!!!!!!!!!!

  O typos ta spaei=polu mprosta gia thn epoxh toy=kallitexnhs
  He is wicked=far beyond his age=a true artist

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Απολύτως καμμία, αλλά πως σου ήρθε;
   Χαίρομαι που μοιραζόμαστε τον ίδιο ενθουσιασμό για την πρωτοτυπία.
   Φιλιά.

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 2. Renoir_52

  Χα, χα! Πολύ καλό! τη νοικοκυρά πεσμένη στα τέσσερα να κάνει παρκέ δεν έχει κάνει. εμένα μου θυμίζει πολύ τις διαφημίσεις ηλεκτρικών συσκευών της δεκαετίας του ’50, που νομίζω ότι καθιέρωσε το στυλάκι και την ιδέα της “χαρούμενης νοικοκυράς” στο Αμέρικα.

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Χα, σωστός! Μάλλον πήγαινε πολύς χώρος χαμένος ως πάτωμα στο κάτω μέρος του σχεδίου και έτσι το απέφυγε. Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις εσύ με τη λευκή σελίδα!!
   Το σκιτσάκι είναι όντως vintage 50’s / 60’s , άλλωστε το ανέφερα και στο άρθρο μέσα…
   Χαίρομαι που σου άρεσε, να είσαι καλά.

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 3. ηρω

  πραγματικα φανταστικο!>..και το αρθρο και η ολη ιδεα του do it yourself !!!!! καταπληκτικεσ ιδεεσ ειχα ο ανθρωπος!..εξαιρετικοοοοο! :):):):):)!!!

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 4. nice one! keep posting Alex !
  (θα το τυπώσω και θα το αρχίσω οπωσδήποτε ;) )

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 5. Iliana_bompou

  πολυ δημιουργικός ο τύπος πράγματι…
  αλλά εγώ αλλού κόλλησα…”εγκεφαλικό γαμήσι ο κούντερα”????

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Το “αστείο” είναι από τα ελάχιστα βιβλία που διάβασα σε μια νύχτα χωρίς σταμάτημα. 475 σελίδες. Αν το βρείς ρίξ’του μια ματιά και μετά μου λες…

   Χαίρομαι που σου άρεσε ο David.

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 6. amadeus

  “…παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων σε σχολές καλών τεχνών και Visual Arts (οπτικές τέχνες-πώς να το πω αυτό τώρα;)”

  Εικαστικές τέχνες να το πεις.

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Α, πολύ σωστός! Σε ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι είχα κολλήσει, αλλά βαριόμουν να ρωτήσω την Kristin, χαχα.
   Σου άρεσε όμως το αρθράκι, δεν μας λες;

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 7. Peslac

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!! Thumbs up! Πάω να δω και τα επόμενα!!! (έχω σκεφτεί ένα με αλεξίπτωτο, έχει φτιάξει άραγε;)

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Θα μπορούσες να εκτυπώσεις την λευκή σελίδα και να ξεκινήσεις τα δικά σου σκιτσάκια. Το ‘χεις!

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


 8. zampano

  Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο

  Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0


  • Αλέξανδρος Προδρόμου

   Χαίρομαι που δεν σπατάλησα τον χρόνο σου…
   Ευχαριστώ.

   α.

   Μου αρέσει - Δεν μου αρέσει: Thumb up 0 Thumb down 0Άφησε ένα σχόλιο

Το email σου δε θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία έχουν *.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω εντολές και παραμέτρους της HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*